Uwielbiam pizze więc nie mogło jej u mnie zabraknąć właśnie dzisiaj,
kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Moją ulubioną pizze
przygotowuję na cieście z przepisu znalezionego u Dorotus. Bardzo lubię to cieniutkie i chrupiące ciasto. Dzisiejsza pizza jest z salami i pieczarkami.
- 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sos pomidorowy
- 200 g pieczarek
- 100 g salami
- ser żółty i mozzarella
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie
drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej
zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli.
Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i
pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Kiedy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy i pozostałe składniki do obłożenia pizzy.
Składniki na sos:
- 230 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczka suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Ser żółty zetrzeć na tarce, a mozzarelle poszarpać na kawałki.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Spód posmarować sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć ulubione
dodatki. Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika
(260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz