wtorek, 9 lutego 2010

Pizza na cienkim cieście

Uwielbiam pizze więc nie mogło jej u mnie zabraknąć właśnie dzisiaj, kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Moją ulubioną pizze przygotowuję na cieście z przepisu znalezionego u Dorotus. Bardzo lubię to cieniutkie i chrupiące ciasto. Dzisiejsza pizza jest z salami i pieczarkami.



Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
  • 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • sos pomidorowy
  • 200 g pieczarek
  • 100 g salami
  • ser żółty i mozzarella
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Kiedy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy i pozostałe składniki do obłożenia pizzy.

Składniki na sos:
  • 230 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Ser żółty zetrzeć na tarce, a mozzarelle poszarpać na kawałki.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Spód posmarować sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć ulubione dodatki. Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz