Ostatnio Tatter zaprezentowała
u siebie pięknie wyglądający chleb z przedziałkiem. Nabrałam na niego
wielkiej ochoty jak tylko go zobaczyłam i nie zawiodłam się. Chleb jest
rewelacyjnie pyszny. Tylko oczywiście przedziałek mi nie wyszedł taki
ładny jak Tatter, i będę musiała nad nim jeszcze popracować:-) Okazja
będzie na pewno, bo chlebek ten zagości u mnie na stole jeszcze nie raz.
Składniki na 3 bochenki:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w lekką kule i zostawić na 15 minut. Następnie ukształtować owalne bochenki. Ułożyć je na omączonym delikatnie stole gładką stroną w górę, posypać odrobiną mąki i wałkiem wycisnąć wgłębienie wzdłuż bochenka. Powstały krater poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C. Bochenki wyłożyć na łopatę kraterem w górę i zsunąć do naparowanego pieca. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 230°C i piec przez 30 minut.
Smacznego:-)
Składniki na 3 bochenki:
- 1000g białej pszennej maki chlebowej
- 60g maki pszennej razowej
- 60g żytniej maki razowej
- 680g wody
- 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100%
- 24g soli
- 5g drożdży instant (opcjonalnie)
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w lekką kule i zostawić na 15 minut. Następnie ukształtować owalne bochenki. Ułożyć je na omączonym delikatnie stole gładką stroną w górę, posypać odrobiną mąki i wałkiem wycisnąć wgłębienie wzdłuż bochenka. Powstały krater poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C. Bochenki wyłożyć na łopatę kraterem w górę i zsunąć do naparowanego pieca. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 230°C i piec przez 30 minut.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz