piątek, 8 kwietnia 2016

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)



Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie
Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz