środa, 6 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane

Jestem pewna, że każdy to danie dobrze zna i ma swój przepis na ulubione placki ziemniaczane. Ja też mam swój. Placki ziemniaczane przygotowuje z ziemniaków tartych na drobnych oczkach tarki, a czasami na grubych. Oczywiście obie wersie smakują odrobinę inaczej,a dla mnie obie są bardzo smaczne i proponuję sprawdzić samemu, która wersja bardziej przypadnie do gustu. Co moje placki odróżnia od innych - chyba dodatek żółtego sera. Nie jest go dużo w plackach, ale jednak zmienia to ich smak. Obok podstawowych przypraw jak sól i pieprz dodaję chilli, a czasami też zioła prowansalskie. Osobiście placki ziemniaczane jadam wyłącznie w wersji wytrawnej - najchętniej z dodatkiem sosu pieczarkowego lub gulaszu. Wiem jednak, że niektórzy placki ziemniaczane podają posypane cukrem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Z ciekawostek dodam, że regionalnie w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach potrawa ta nosi nazwę plindze.



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 60 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ziemniaki można również zetrzeć na grubych oczkach). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jajko, przyprawy i ponownie zamieszać. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, ziemniaki będą bardzo wodniste można dodać mąkę (nie za dużo około 1 łyżki).
Nakładać po półtorej łyżki masy ziemniaczanej na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia z każdej strony. Po zdjęciu z patelni można na chwilę położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz