Tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych na włoskim stole pojawia się Colomba. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego charakterystycznej formy - gołębia, choć przyznać muszę, że patrząc na foremkę, to gołębia raczej trudno sobie wyobrazić;-) Przypomina raczej krzyż. Sama Colomba to nic innego jak ciasto drożdżowe, jednak ta polewa która jest na jego wierzchu - to niesamowicie pyszny dodatek. Całe ciasto zyskuje dzięki temu niesamowicie pyszny smak. Co można więcej o nim powiedzieć - jest puszyste i delikatne. Bardzo ładnie trzyma świeżość, gdyż nawet na trzeci dzień tylko odrobinkę straciło na swojej puszystości, a poza tym było smaczniusie.
Colombe miałam przyjemność piec w towarzystwie Anny - Marii i okazało się, że w tym samym czasie piekła też Lo, niestety nie udało się dołączyć Majance i Margot - bo wtedy to by była już prawdziwa babkowa banda:-) No nic następnym razem na pewno będziemy w komplecie. Kochane moje wszystkie Baby, czym by bez Was był ten świat :D strasznie Wam dziękuję za to spotkanie przy cudownie pysznej Colombie. Jak nic piekę jeszcze jedną by była na moim świątecznym stole. Wielkie buziaki:* Przepis z tej strony tłumaczyła Majanka.
Składniki na 2 formy colomba o wymiarach 25 x 17.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 100 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 5 żółtek
- 30 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z 2 cytryn
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 1 szczypta soli
- 2 białka
- 50 g cukru pudru
- 50 g z granulowanego cukru
- 70 g obranych migdałów
Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę cytrynowa i pomarańczową. Całość wymieszać i dodając mleko zagnieść ciasto.
Następnie wyjąć bigę z wody, odsączyć i dodać do przygotowanego ciasta. Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie i trochę lepkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po godzinie ciasto wyjąć, dodać 50 g miękkiego masła. Wyrobić energicznie (około 10 minut) i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę dodać ostatnie 50 g miękkiego masła i zagniatać ciasto przez 15 minut, następnie włożyć do formy na colombę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez około 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie dotykało krawędzi formy.
Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Lukier wyłożyć na ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz