wtorek, 7 kwietnia 2015

Babeczki rumowe

Chciałam upiec małe babeczki do koszyczka, ale jakoś nie mogłam się zdecydować które. I wtedy przewinął mi się przed oczami rum, pomyślałam, ze będzie świetnym dodatkiem - piekłam już babeczki herbaciane i z ajerkoniakiem, czemu więc nie z rumem;-) I tym sposobem powstały pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki. Użyłam do nich ciemnego cukru i stąd ten kolor. Postanowiłam nie wzbogacać ich o żadne dodatki, ale myślę, ze świetnie się do nich nadadzą moczone w rumie rodzynki lub suszone śliwki.



Składniki na około 6 babeczek:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego ciemnego
  • 75 g mąki
  • 25 g maizeny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 125 ml rumu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Masło z cukrem i solą utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku (gdy jajko będzie dobrze wymieszane z masą, dodawać kolejne). Na końcu wmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz rum, zmniejszyć obroty miksera. przygotowaną masę przełożyć do foremek - ciasto nakładać do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez około 35 minut. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz