Na rozpoczęcie Czekoladowego Tygodnia - proponuję tort. Jak go opisać
- mega słodki i mega pyszny - to cała prawda o nim:-) Nutella
przełożona orzechowymi blatami bezowymi - od razu wiedziałam, że takie
połączenie podbije moje serce. Tort ten przez ostatni rok piekłam na
kilka różnych okazji. Bardzo wszystkim posmakował i często mnie o niego
proszono. A smakuje wszystkim - dzieciom oczywiście najbardziej, ale też
dorośli są zadowoleni jak mogą zjeść kawałeczek ;-) Od pewno czasu to
mój pewniak na każdą okazję. Polecam :-)
Źródło: Moje wypieki.
Źródło: Moje wypieki.
Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując
na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).
W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod
koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne -
stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną,
zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi
orzechami laskowymi i czekoladą.
Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie)
przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być
bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na krem Rocher:- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać
nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i
jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i
jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w
lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
- pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
- 3 - 4 pokruszone wafelki do lodów (pominęłam)
Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować
warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia
blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić
przez kilka godzin w lodówce.
Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis
poniżej). Schłodzić. W wierzch powciskać delikatnie pralinki Ferrero
Rocher. Boki można obsypać pokruszonymi wafelkami do lodów.
Schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.
Ganache z mlecznej czekolady:
- 70 g mlecznej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka golden syrupu (można pominąć, ale dzięki niemu polewa się pięknie błyszczy)
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden
syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić
na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu.
Schłodzić w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz